Het lijkt erg aantrekkelijk een super goedkope energie aanbieding van een betrouwbaar ogend bedrijf (groot energiebedrijf). Direct voor deze aanbieding kiezen is natuurlijk gemakkelijk en scheelt wat vergelijk werk. Het is vaak niet zo goedkoop als je denkt! Wij geven je een aantal redenen waarom je energieleveranciers met elkaar moet vergelijken om zo tot de goedkoopste en beste keuze te komen.

  1. Goedkoop is soms duurkoop, laag starttarief maar lange looptijd:

Veel aanbieders proberen klanten te binden door een aantrekkelijk starttarief aan te bieden. De eerste maanden betaal je een klein termijnbedrag, na 3 of 6 maanden loopt dit op tot iets meer dan het gemiddelde bedrag. Op deze manier betaal je alsnog zelf de korting aan het begin van jouw energiejaar. Mocht je op dat moment minder te besteden hebben en weet je dat je over een aantal maanden een groter budget hebt, dan past deze aanbieding misschien. Toch is het uiteindelijk goedkoper om te kijken naar het totaal bedrag voor de gehele looptijd van het contract en dit met andere aanbiedingen te vergelijken. Deze aanbiedingen worden voornamelijk via telefonische verkoop aangeboden.

  1. Zijn de transportkosten meegenomen in het abonnement?

Transportkosten zijn de kosten die je aan de netbeheerder betaald voor het transport van de energie naar jouw woning. Via energiemasten en leidingen… Bij de meeste energie aanbieders is het zo dat deze kosten in het contract zijn opgenomen. Bij sommigen is dit echter niet het geval. Wanneer je hier niet op let, dan kan dit voor een onaangename verrassing in jouw portemonnee zorgen!

  1. Gaat het om een vaste of variabele energieaanbieding?

Bij een vast tarief staat het tarief voor de looptijd van het contract vastgelegd. Jouw termijntarief zal dus niet veranderen zo lang het contract loopt. Bij een variabel tarief mag jouw energieleverancier de energieprijs op de marktprijs aanpassen. Is energie door bepaalde binnenlandse of buitenlandse ontwikkelingen duurder? Dan mag de energieleverancier dit twee keer per jaar aanpassen voor klanten met een variabel tarief.

Een variabel tarief kan dus erg aantrekkelijk geprijsd zijn en een goede deal lijken. In het geval van ongunstige marktontwikkelingen, kan het uiteindelijk ook heel duur uitpakken. Bij een vast tarief betaal je meestal een hoger termijnbedrag omdat de energieleveranciers de kostenschommelingen in de markt wel willen opvangen. Toch kunnen de kosten niet meer oplopen.

  1. Let altijd op de voorwaarden!

Ook bij een vast tarief kan een energie leverancier in het contract en afspraak opnemen dat in bepaalde gevallen de prijs aangepast mag worden. Bekijk daarom altijd de voorwaarden en vergelijk de voorwaarden van jouw top 5 energie aanbieders in onze energievergelijker met elkaar om zo tot de beste keuze te komen.