Aanvullende zorgverzekeringen

De basiszorgverzekering is, zoals wij die kennen, ook echt een basisverzekering. Deze zorgverzekering biedt dekking en vergoeding van de standaard zorg. Bij standaard zorg moet je onder andere denken aan bezoek aan huisarts of ziekenhuis, vergoeding van bepaalde standaard medicijnen meer van dit soort basiszaken.

Je moet deze zorgverzekering als een soort vangnet zien. Veel mensen hebben echter niet genoeg aan de dekking die de basisverzekering biedt. Vaak is het geen optie om aanvullende zorg zelf te bekostigen, want deze kosten zijn eenvoudigweg vaak niet op te brengen. Om toch van aanvullende zorg gebruik te kunnen maken kun je er dan voor kiezen om je aanvullend te verzekeren. Alle zorgverzekeraars bieden dan ook naast hun basisverzekering een aantal aanvullende zorgverzekeringen aan.


Vaak heb je met betrekking tot deze aanvullende zorgverzekeringen de keuze uit een aantal zogenaamde aanvullende pakketten. De inhoud verschilt en logischerwijs zijn de meest uitgebreide pakketten ook de duurste pakketten. In tegenstelling tot de basisverzekering kunnen de zorgverzekeraars zich qua inhoud van de verschillende aanvullende zorgverzekeringen wel onderscheiden. Hierdoor kom je dan ook niet alleen grote verschillen in premie tegen, maar ook grote verschillen met betrekking tot de inhoud van de pakketten. Overigens is het altijd aan te raden om vooraf goed na te gaan wat er precies wel en wat er precies niet verzekerd is in een aanvullende zorgverzekering. Er zijn namelijk teveel mensen die zonder informeren vooraf kiezen voor de meest uitgebreide dekking. Jammer, want de kans is groot dat je dan premie, veel premie, betaalt voor zaken waarvan je van tevoren al kunt weten dat je er nooit aanspraak op zal maken.

Inhakend op de meest uitgebreide aanvullende pakketten is het goed om te weten dat een zorgverzekeraar niet verplicht is om jou als verzekerde aan te nemen. Zij kunnen een zogenaamde “medische acceptatie” verplicht stellen. In de praktijk houdt dit in dat je een aantal (online) vragen moet beantwoorden. Dit kunnen vragen zijn over jouw gezondheidstoestand, maar ook kun je de vraag verwachten waarom jij juist de meest uitgebreide aanvullende zorgverzekering af wil sluiten. Als je wil overstappen naar een andere zorgverzekeraar en je hebt bij jouw huidige verzekeraar een uitgebreid pakket, wacht dan met opzeggen tot jouw aanvraag positief beoordeeld is. Eerst nieuwe schoenen, voordat je jouw oude weg doet is hierbij het motto.

De keus om je wel of niet aanvullend te verzekeren is altijd een keus die alleen jijzelf kan maken. Hoe gezond en fit ben je? Wat is de toekomstverwachting (één jaar vooruitkijkend) qua gezondheid? Welk risico is aanvaardbaar en welke niet? En wat kan je je financieel gezien wel en niet veroorloven? Essentiële vragen die jou helpen om te beslissen of een aanvullende zorgverzekering afsluiten ook voor jou noodzakelijk is.

Save

SavHet lijkt de laatste jaren een aardige trend: zorgverzekeraars die hun premie verhogen. Wij Nederlanders zijn hier alleen maar de dupe van. Maandelijks moeten wij ook komend jaar weer een verhoogde premie afdragen. Om je premie te verlagen, kun je je eigen risico verhogen. Maar wanneer je toch iets overkomt, moet je hier flink voor betalen. Je kunt ook besparen door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Hier heb je tegenwoordig een aantal makkelijke manieren voor. Het is dus niet noodzakelijk om allerlei websites af te struinen. Met www.zorgverzekeringvergelijken2018.nl kun jij maandelijks behoorlijk wat geld besparen.