De zorgverzekering, je kunt niet zonder!

Rondom het thema gezondheid is altijd veel te doen. Feit is dat gezondheid een kostbaar goed is. Een goede gezondheid heb je lang niet altijd zelf in de hand. Natuurlijk kun je zelf wel veel rekening houden met een aantal dingen die jouw gezondheid en algemeen welbevinden ten goede komen. Hierbij kun je denken aan sporten/voldoende bewegen, gezond eten en voldoende rust nemen.

Wanneer je in het medische circuit terecht komt, dan is het goed dat er zoiets bestaat als een zorgverzekering. De kosten van de gezondheidszorg en alles wat daarbij hoort rijzen de pan uit en als je zelf voor deze kosten op zou moeten draaien heb je een meer dan groot probleem. Om dit probleem te ondervangen kennen we in ons land het fenomeen “zorgverzekering”.

Ook rondom het thema zorgverzekeringen is altijd ontzettend veel te doen. Dit komt mede door het feit dat de overheid zich hierin mengt. We kennen de basisverzekering en de zogenaamde aanvullende zorgverzekeringen. We beperken ons nu tot de basisverzekering. Deze is voor elke inwoner van ons land die 18 jaar of ouder is verplicht en wanneer je deze niet afsluit, dan kun je een flinke boete tegemoet zien. De basisverzekering dekt de meest voorkomende en meest gemaakte ziektekosten. De inhoud van de basisverzekering is door de overheid vastgesteld.

Het afsluiten van een basisverzekering doe je bij een zorgverzekeraar. Er zijn in Nederland een groot aantal zorgverzekeraars bij wie je jouw zorgverzekering onder kunt brengen. Met betrekking tot de basisverzekering zal je hier qua inhoud geen verschillen tegenkomen. Kijken we naar de premie, dan zijn er echter wel degelijk verschillen te bespeuren. Deze verschillen in premie kunnen behoorlijk groot zijn, waardoor het zeker interessant kan zijn om deze jaarlijks te vergelijken. Je kunt namelijk één keer per jaar de overstap maken naar een andere zorgverzekeraar. Je kunt tot 31 december van het lopende kalenderjaar jouw zorgverzekering opzeggen. Realiseer je dan wel dat je voor 1 februari van het volgende kalenderjaar een nieuwe zorgverzekering moet hebben afgesloten, want anders krijg je inderdaad die eerder genoemde boete.

Zorgverzekeraars hebben bij de basisverzekering een zogenaamde acceptatieplicht. Met andere woorden, ze zijn verplicht om iedereen te verzekeren die deze verzekering bij hen af wil sluiten. Het maakt hierbij dus niet uit hoe oud je bent en ook is jouw medische gesteldheid niet van belang.

Hoewel er mensen zijn die vinden dat zij niet verplicht mogen worden om zich te verzekeren, is de basis zorgverzekering wel een verzekering waarmee je simpelweg niet zonder kunt. Financieel gezien kun je de kosten van medisch handelen simpelweg niet betalen en dan is het goed dat er een vangnet, genaamd zorgverzekering is.

Save

Save